Köpguide

Vilket material på hammocken är det bästa valet, den frågan får vi in relativt ofta och vi har därför skapat en guide du kan läsa innan du gör ditt val av hammock.

Inför köpet

Det finns lite olika modeller ut av hammockar och vi får ibland in frågor kring vilket material som är bäst eller vilket vi rekommenderar och vi kan egentligen inte rekommendera ett visst material då båda har sina fördelar och nackdelar. Det är egentligen upp till dig vilket material du tycker bäst om för både trä och metall materialen kräver sin skötsel för att det ska hålla.

Hammockar av trä

hammock-av-träHammockar i trä är oftast det många gillar bäst då träet på något sätt ger hammocken en egen karaktär och det är lite mer levande jämfört med metall. Trä är oftast ett material som kräver sitt årliga underhåll och även om det är tryckimpregnerat trä så behöver det få lite kärlek då och då.

Det är egentligen inte någon jätte tid man behöver lägga ned på skötsel ut av hammockar i trä men det är bra att veta att det krävs ett par timmar varje år för att göra detta och det är oftast väldigt snabbt gjort.

Skötsel av hammockar i trä

Många tror att impregnerat trä inte behöver skötas om men faktum är att impregneringen egentligen bara skyddar mot röta men det skyddar inte mot fukta och vill man få hammocken att hålla en längre tid bör man olja in träet så det också skyddas mot fukta. Men som all olja så avtar effekten efter en tid så vi rekommenderar att du underhåller hammocken i alla fall en gång om året genom att olja in den varje år så är du säker på att du har gjort det du kan. Det är även väldigt snabbt gjort och helt klart värt det.

Glöm dock inte bort att tvätta av träet på hammocken med en borste samt lite vatten med ett milt rengöringsmedel och låt det torka några dagar innan du stryker på oljan.

Läs mer om skötsel & vård av hammockar i trä

Hammockar av metall

hammock-av-metallÄr man ute efter minimalt med underhåll kan hammockar ut av metall vara det bästa valet då 99% av hammockarna är rostskyddsbehandlade. Det enda du egentligen behöver vara uppmärksam på är skador på rostskyddsbehandlingen på metalldelarna för går det hål där finns det stor risk att även stålet börjar rosta.

Vi alla vet hur fort rost kan sprida sig och skulle det göra det så släpper rostskyddsfärgen ganska snabbt kring det området där metallen har blivit skadad och det blir ganska fult fort. Det skadar inte att undersöka metalldelarna och då för att se om där finns några skrapmärken på delarna. Skulle där finnas skador finns det färg att köpa som man fylla i skadorna.

Så det är betydligt mindre underhåll när det kommer till hammockar av metall och det är helt upp till dig vad du tycker passar dig bäst.

Kommentarer är stängda